lördag 12 december 2015

Malmö redde ut stormen och seglade ifrån MODO

MODO Hockey vs IF Malmö Redhawks 2-5
Seriematch SHL

Som väntat satte MODO hög press från start, med deras första fina chans berodde på ett felskär för en Malmöspelare i en spelvändning. Jonas Gunnarsson fick vara med från start när hemmalaget fortsatte att spela finurligt offensivt samtidigt som Malmö kanske avvaktade lite väl mycket. Ingen kan därför varit förvånade när MODO tar ledningen med ett skott från blå, skymningen framför mål gjorde jobbet svårt för Gunnarsson. Malmös första chans kom först i sjunde matchminuten genom Eric Himelfarb efter tungt förarbete av Peter Mueller. Han har också blivit betydligt rappare på rören än när han kom. MODO fortsatte emellertid att pumpa på och det osade katt kring Malmös kasse och det förlorades för många närkamper. Detta gjorde också att de gånger Malmö vann puck var spelarna på isen trötta och fick inte till någon fart i vändningarna. Första gången Malmö fick till ett ordnat spel i offensiv zon berodde det på en icing från hemmalaget och då fick man också på bra tryck och avslut. Kvitteringen kommer just efter när MODO anfaller igen, Kim Rosdahl täcker skott och pucken går till Magnus Häggström som spurtar fri över hela isen och hänger den distinkt. Målet väckte Malmö samtidigt som MODO såg lite oroliga ut. Plötsligt är det Malmö som radar upp fina lägen, märklig förändring av matchbilden. Johan Ivarsson drar på sig matchens första tvåa på en lämplig tid, uppdelat boxplay på två perioder och Malmö fixar första delen.

Malmö överlever den återstående delen utan några större bekymmer och skaffar sig ett bra läge just efter man blivit fulltaliga, men en hårt uppvaktad Frederik Storm får inte in pucken. Mueller förtydligade att han har mer krut i benen nuförtiden. Han går med puck rakt mot en hemmaspelare vid sargen, trycker bort honom i farten och skaffar sig ett bra läge där avslutet går i stolpen. Malmö vänder spelet i mittzon och Storm får pucken i fart, stormar runt sin back och släpper pucken mellan benen på Adam Reideborn. Hastigt och lustigt var det Malmöledning och missnöjet med hemmalaget hördes från läktarna. Hemmalaget, som sluppit undan en del i utvisningsväg precis som nere i Malmö i förrgår, tog sin första tvåminutare genom att spela med sex man på banan. Malmö spelar emellertid om möjligt ännu sämre än vanligt i powerplay och resultatet blir att Andreas Thuresson drar på sig en tvåa i egen zon efter en farlig MODO-kontring. Man behöver inte alls vara en Einstein för att konstatera att detta är något Malmö måste få ordning på, utdelning i powerplay behövs. Malmös boxplay håller emellertid fortsatt hög kvalité och man håller undan den tid det blev i spelformen. I andra perioden är det MODO som drar på sig en utvisning med knappt en minut kvar av perioden. Malmö spelar sitt sedvanligt bedrövliga powerplay fram till periodpaus.

Malmö lyckas faktiskt spela lite uppställt powerplay under den återstående tiden, men utan utdelning. MODO får knappt låna pucken inledningsvis, lite som det var för Malmö i första perioden. Möjligtvis fick det Gunnarsson att somna till lite för när hemmalaget kvitterar är det med ett oskymt och inte allt för hårt skott från övre delen av tekningscirkeln, ett skott han ska ta. Malmö får powerplay igen när hemmalaget tvingas dra ner Thuresson just framför mål. Hör och häpna, Malmö lyckas göra ett powerplaymål efter att ha spelat bra, det är Mueller som äntligen lyckas få in pucken. Riktigt fint spel föregick avslutet vilket tvingade Reideborn att flytta sig fram och tillbaka mellan stolparna. Mueller kan placera pucken vid bortre stolpen efter en passning genom banan. Ett mål han tjänat ihop till under kvällen. Malmö drar på sig en utvisning genom Jeremias Augustin som inte går att snacka bort. I detta boxplayspel är Nicklas Jadeland inne och jobbar bra några sekunder, mycket begränsat spel för honom annars ikväll. Malmö håller undan utan större bekymmer och ännu en gång buar hemmapubliken ut MODO. Med drygt fyra minuter kvar missar Henrik Hetta öppet mål, eller om vi så vill räddar Per-Åge Skrøder med klubban. Av någon outgrundlig anledning dömer domarna straff till Malmö, obegripligt för mig. Kanske som en present från rättskiparna för alla missade MODO-utvisningar i framför allt förra matchen, vad vet jag? Mueller tar straffen, tackar för kaffet och åker fram och placerar pucken bakom Reideborn. (Hörde domarbasen Peter Andersson förklaring lite senare och med den var den kanske helt korrekt dömt trots allt) MODO satsar allt och drar ut målvakten med tre minuter kvar. Thuresson är på väg mot tomt mål, men blir trippad. Domarna vågar dock inte blåsa, förståeligt nog. Istället blir det Nils Andersson som så småningom kan skicka pucken i tom bur med nio sekunder kvar.

Malmö vinner matchen fullt rättvist, efter hemmalagets fina inledning hade man riktigt bra kontroll ute på isen och hemmalaget gjorde mycket så oerhört komplicerat ute på isen. Malmö spelade istället enkelt och det gav resultat. Ska man vara ärlig borde MODO inte fått in sitt andra mål, en tavla från Gunnarsson. Om Thuresson gick från klarhet till klarhet i hemmamötet, kan jag nog säga att Mueller gjorde det ikväll. Bra fart och gjorde bra saker ute på isen, faktiskt imponerande med tanke på hur trög han var för några månader sedan. Även T.J. Galiardi gör mycket bra saker ute på isen och inte minst defensivt, bland annat en ruskigt snygg brytning vid ett MODO-friläge. Skulle det fortsätta så här, är det bara att bocka och buga för klubbens tålamod med nämnda herrar. När de spelar som nu, tillför de väldigt mycket för ett lag som Malmö.

Oerhört skönt att lyckas plocka samtliga sex poäng i dubbelmötet, det hade jag nog inte riktigt trott och jag trodde det definitivt inte efter tio minuter i första perioden. Men man kör sitt race och lyckas vända på det mesta, inte minst tack vare Häggströms viktiga frilägeskvittering. Tio dagas vila nu innan det vankas julfest hemma mot Frölunda. En match som givetvis blir så oerhört mycket svårare än någon match mot MODO. Men med tanke på den niopoängsmarginal Malmö nu har nedåt till strecket, kan det kanske göra at man vågar utmana ett skickligt lag som Frölunda betydligt bättre. Glöm inte att det finns specialerbjudande på biljetter till matchen, just nu är det 5610 personer som vill fira in julen tillsammans med Skånes stolthet. Visst blir vi fler än så? Biljetter hittar ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics