måndag 28 december 2015

Malmö tappade poäng mot jumbon efter svag tredjeperiod

IF Malmö Redhawks vs Karlskrona HK 2-1 e.str
Seriematch SHL

Matchen hade bara hunnit bli drygt två minuter innan stackars Mattias Persson tvingas ut i omklädningsrummet med vad som såg ut som en smäll mot knät. Inget ojuste alls men så typiskt för Persson som haft skadebekymmer och nyss kommit tillbaka. I övrigt var både Björn Svensson och Derek Meech tillbaka i uppställningen medan Nicklas Jadeland saknades. Det var inte något lag som tog kommandot inledningsvis utan man bytte halvchanser med varandra där Malmös bästa chans kom genom Erik Andersson som gick runt buren utan att kunna lägga in pucken. Efter knappt nio minuter fick Malmö på bra press och Karlskrona fick slå ifrån sig. Just Andersson verkade ha vaknat på sin offensiva sida när han bröt igenom hela Karlskronaförsvaret, men utan utdelning. Malmö får matchens första powerplay när gästerna tvingas dra ner Joey Tenute med fart längs sargen. Ni vet storyn gällande Malmö och powerplay vid detta laget och inte blev det någon skillnad denna gången. Inga bekymmer för Karlskrona att freda sin bur, eftersom Malmö inte satte upp något ordnat powerplay att tala om och en dålig statistik blev ännu lite sämre. Andersson är förste Malmöspelare att få uppsöka botbänken när han fortsätter spela med trasig klubba, svår att undvika dock då han var siste man och antagligen inte vågade släppa den del han hade kvar. Den del av utvisningen som utspelade sig i första perioden, tillbringade Malmö nästan mer i offensiv zon. Svårt att inte kalla det bra boxplay, eller om man så vill ett fullständigt kollapsat powerplay från Karlskrona. Malmö ägde andra hälften av perioden synnerligen klart, utan att ha de riktigt heta lägena..

Kvarvarande del av boxplay spelades av snabbt och enkelt i början av andra perioden, Karlskrona lyckades här slå icing för att hjälpa till lite. Efter knappt fem minuter är det dags för näste Malmöspelare att bogseras ut, T.J. Galiardi täcker skott med benet och kan inte stödja på det på vägen ut. Men dessbättre var han snart åter på isen, hade varit drygt att tappa två forwards i samma match. Malmö gör strax efter 1-0 genom Andreas Thuresson efter ett lysande spel av, just det Andersson. Malmös andra utvisning är däremot fullständigt idiotisk hur man än vänder och vrider på det. Peter Mueller hakar i offensiv zon, han slutar dessutom spela när armen höjs. Inte alls ok någon stans. Karlskrona bjuder på ännu en uppvisning i hur man inte spelar powerplay och Malmö håller enkelt undan, lyckligtvis för Mueller. Efter femton minuter av andra perioden blir det plötsligt juniorhockey av det hela och ingen som helst koll på defensiven. Jonas Gunnarsson tvingas till två rejäla räddningar. Här drar Jens Olsson på sig ännu en tvåa för Malmö när han blockerar pucken vid sargen. Malmö kommer helt fel in i detta boxplay och har det oerhört svårt en stund, innan man plötsligt spelar en stund i offensiv zon med en man mindre. Jodå, det märktes allt att det var ett bottenmöte vi bevittnade. Dock måste det ännu en gång påpekas att Andersson gör en lysande match dittills, kanske hans bästa match för säsongen. Nästa onödiga utvisning drar Galiardi på sig, i offensiv zon. Dock ska det sägas att han innan han slår tillbaka fått en serie av crosscheckings i ryggen utan att domaren behagade att lyfta på armen. Det försvarar så klart inte att slå tillbaka och sätta laget i en svår sits, att domaren missar saker får man helt enkelt leva med. Karlskrona gör en bättre andraperiod, inte minst på grund av tre raka utvisningar på Malmö.

Även tredje perioden inleder alltså Malmö i boxplay och även denna gång håller man undan. Karlskrona som lägger allt man kan mot mål för att skapa oreda är ändå inte långt ifrån att få utdelning. Gunnarsson får plocka fram det stora målvaktsspelet och det dröjer över tre minuter innan Malmö kommer i något organiserat anfall. Karlskrona spelar till sig ett friläge från egen zon efter drygt sju minuter och ännu en gång kommer Gunnarsson upp och räddar Malmö. Här tydde det mesta som hände på isen på att en snar kvittering för gästerna var på gång. Det var ärligt talat bara Karlskronas förmåga att missa öppna mål som bibehöll Malmös ledning fram till powerbreak. Ingen kan heller vara speciellt förvånad när Malmö åker på en utvisning, inte heller förvånande att just Johan Ivarsson åker och dessutom 2+2 för hög klubba. Han hade dittills haft en i det närmaste katastrofalt dålig period. Malmö dödar av den första tvåan, varav en stund o offensiv zon också. Men Malmö orkar inte hela vägen och med ynka 13 sekunder kvar i boxplay kommer kvitteringen, synnerligen rättvist. Åtminstone om man ser perioden fram till detta powerplay. Just efter denna kvittering kommer Malmö ganska starkt och utsätts för ett antal regelförseelser utan att gästerna bestraffas. Istället får man till slut powerplay när Joachim Rhodin puttar lite på Galiardi långt ifrån pucken, idiotiskt av Karlskronaspelaren givetvis. Karlskrona sliter som grisar och håller undan fram till 20 minuter och därmed en riktig missräkning för Malmö som tappar poäng mot jumbon. Beroende på ineffektivitet i de två första perioderna och en svag tredjeperiod.

Karlskrona klarar även av den del av boxplay som spelas 3/4 i sudden. Antagligen skulle Malmö haft ett nytt powerplay här, men det var verkligen inga hemmadomare ikväll om vi säger så. Eric Himelfarb skjuter i stolpen i fritt läge. Galiardi dras ner i slottet men givetvis ingen utvisning på det, heller. Stefan Warg räddar en puck på mållinjen, man kan inte klaga på att det inte hände något i denna sudden men tillställningen gick till straffar. Det måste sägas att Karlskrona gör en bra bortamatch, samtidigt som Malmö inte kommer upp i den nivå man ska förvänta sig. Straffläggningen vinner Malmö där det är Mueller som sätter det avgörande målet.

Det får betecknas som rättvist att Malmö får två poäng och bortalaget ett, då jag tycker det beskriver fördelningen av vettigt spel i matchen. Det kunde varit annorlunda med tanke på hur mycket powerplay gästerna hade, med deras powerplay var faktiskt om möjligt ännu sämre än Malmös trots att de fick utdelning till slut. Men det var en riktigt dålig hockeymatch i mångt och mycket, det gnistrar till då och då men den kommer vara glömd för all framtid redan imorgon. Lagen var ganska bleka och domarna var på ungefär samma nivå. Den stora behållningen var egentligen de båda målvakterna, Gunnarsson och Johan Holmqvist, som båda bjöd på underhållning. Malmö tappar en hel del folk under matchens gång, där Persson och Tenute utgår helt. Förhoppningsvis inte för någon längre tid men det såg inte alls bra ut för Persson. Mest blåmärken lär utan tvekan Galiardi ha som utsattes för MÄNGDER av slag av klubbor matchen igenom. Faktiskt sinnessjukt att han går 1-1 i utvisningar, han borde rimligtvis haft flera med sig.

Nu väntar en lång, tung, bortaturné med start på onsdag mot Frölunda. En match Malmö faktiskt bara kan vinna om Frölunda har en dålig dag, oavsett vilka som är med eller ej i Malmölaget. Då är det givetvis skönt att både Bandyklubben och MODO kammade noll i kväll. Det är åtta poäng ner under strecket, något som snabbt äts upp om Öviksklubben skulle få för sig att börja vinna samtidigt som Malmö fortsätter vara ineffektiva i de matcher man kan ta poäng i. Det kommer i sanning bli en oerhört intressant januarimånad att följa. Men först alltså, ett omöjlig uppdrag dagen innan nyår uppe i Göteborg. Då lär det bli åka av, jämfört med kvällens ganska sega tillställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics