onsdag 30 december 2015

Vingklippta Malmö blev än mer vingklippta och stal en poäng

Frölunda HC vs IF Malmö Redhawks 3-2 e.str
Seriematch SHL

Förutsättningarna var i det närmaste usla för Malmö redan innan nedsläpp. Eller vad sägs om följande frånvarolista: Nils Andersson, Henrik Hetta, Joey Tenute, Mattias Persson, T.J. Galiardi och Peter Mueller. För att få fullt lag hade man som bekant lånat in Fredrik Händemark från Pantern och med var också Malte Sjögren, Erik Lundblad och Oliver Olsson från J20-laget. Dessutom spelade Erik Andersson center och ni förstår så klart att ett redan svårt uppdrag blivit så nära omöjligt det kan bli. Malmö bad dock inte om ursäkt för att man kom på besök med ett reservbetonat lag utan satte gasen i botten i matchinledningen, bland annat hade just unge Sjögren ett grymt läge efter frispelning av Derek Meech men Lars Johnsson är som vi vant oss vid tät som ett kassaskåp. Men det var ändå Frölunda som planenligt tog ledningen efter drygt halva perioden när den virvlande inledningen från Malmö lagt sig och inte ens minuten senare kommer också 2-0. Hela Malmö kollapsar och Jonas Gunnarsson tappar in pucken efter att ha blivit pååkt av anfallande Frölundaspelare. Efter videogranskning döms det dock korrekt bort, men hemmalaget hade tagit över det mesta på isen vid detta laget. Johan Ivarsson drar på sig matchens första utvisning och efter bra boxplayspel styr Jeremias Augustin upp en puck med foten mot huvudet på Stefan Warg som går ner och försvinner ut i omklädningsrummet. Som att det inte redan var illa nog för Malmö blir Christoffer Forsberg illa träffad över knät strax efter och får hjälp ut utan att kunna stödja på benet. Fullständigt osannolikt! Svårt att inte säga att Malmö gör en bra första period, bara 0-1 får betraktas som en framgång. Men ytterligare två spelare borta efter 20 minuter, jag behöver antagligen inte påpeka att det INTE hjälpte Malmö.

Malmö åker på en utvisning efter två minuter i andra perioden och här får vi se ett väldigt märkligt boxplay. Ett bra boxplay där Frölunda knappt kommer in i zon och Malmö till och med spelar till sig en målchans. Bäst läge har faktiskt Frölunda när Kent McDonell frispelar Ryan Lasch efter ännu ett besök i offensiv zon för Malmö. Frölunda börjar dock trycka på hårt när Malmö blivit fulltaliga och det krävs en enorm viljeuppoffring för att hålla tätt. Det är inget fel på Malmös vilja, men oj vad Hockeyallsvenska man känns på alla sätt och vis vilket inte alls är märkligt som ni förstår. Efter halva matchen spelad får Malmö sitt första powerplay när Andersson tillbaka på sin backplats blir nedgjord. Powerplay inleds med en 2/1 för Frölunda men Gunnarsson klarar. Malmö får inte till något kontrollerat powerplayspel, men kontrar hör och häpna in en kvittering. Det är Andreas Thuresson som gör det på egen hand, bryter in och hänger upp den. Dessvärre bjuder Johan Björk direkt efter målet Artturi Lehkonen på ett öppet läge och han prickskjuter enkelt in 2-1 bakom Gunnarsson. Fullt rättvist, men ändå tråkigt när Malmö ändå gör ett så fantastiskt jobb efter sina förutsättningar. Malmö får på ett bra anfall i periodens sista minut där inte Frölunda kommer åt pucken och Jens Olsson kvitterar från blå med 13 sekunder kvar till paus. Bra skymning av Händemark och Kim Rosdahl framför Johnsson i Frölundakassen som inte ser mycket.

Frölunda inleder jakten på ett nytt ledningsmål i tredje perioden, men Malmö sticker upp och ger inte fri gata i jakten för hemmalaget. När Rosdahl sliter sig förbi och fri blir han nerdragen och domaren dömer straff som Thuresson bränner mot lugne och stabile Johansson som inte går på dragningen. Eric Himelfarb skapar sig en ganska bra chans, men ännu en gång är Johnsson placeringssäker. Malmö sliter för att press hemmalaget till misstag och lyckas med det stundtals. Malmö tvingas till en timeout efter att ha blivit tungt tillbakapressade efter knappt tio minuter innan man får pucken till icing. Draget lyckas och Malmö kan spela undan fram till powerbreak. Hemmapressen fortsätter och Malmö får svårare och svårare att behålla sina positioner men jobbar hårdare än vad någon kan begära för att ändå komma i skottlinjen och lyckas osannolikt ofta. Det finns dock ingen som helst kraft till att få till någon kontrollerad offensiv, de få gånger Malmö sticker upp är det på väldigt stumma ben. Olsson faller vid sargen med mindre än minuten kvar vilket ger Frölunda ett lysande läge, men Gunnarsson är med när hemmalaget går runt buren. Frölunda tar timeout med åtta sekunder kvar efter Malmöicing för att kunna ta samtliga poäng. Men Malmö håller undan och lyckas med genomsura tröjor ta med sig poäng hem från Göteborg. Fullständigt osannolikt givetvis.

Jag ska säga att jag förväntade mig ett snabbt hemmaavgörande i förlängningen med tanke på hur illa Malmö fått slita framför allt i tredje perioden. Men just ikväll vägrar Malmö att förlora tydligen och jag tycker inte att man ska be om ursäkt, man jobbar utan tvekan mycket hårdare än Frölunda. Hemmalaget har öppet mål men Gunnarsson lyckas slänga sig och stoppa pucken i luften, det är en sådan kväll helt enkelt och för andra matchen i rad blir det ett straffavgörande för Malmö. I denna visade givetvis Frölunda skillnaden mellan laguppställningarna och tog en synnerligen välförtjänt extrapoäng. En poäng är sannerligen en poäng mer än vad jag ansåg rimligt ikväll men det är ju också skönt att Malmö någon gång kan få poäng med sig när man är det sämre laget. Det har varit väldigt många matcher där man gjort sig förtjänta av poäng och segrar men ändå kammat noll, så det var verkligen hög tid för detta. Vi kan gå in i det nya året med stolthet över en stabil återkomst i SHL, visst kunde och borde det varit några poäng till in på kontot. Men vi kan ju hoppas att man får tillbaka dessa på liknande sätt som i kväll under våren, gärna med färre spelare på frånvarolistan dock.

Nu blir det några dagars välbehövlig vila för det sargade manskapet innan man åker till Örebro den sjunde januari. Känner att jag också behöver lite vila efter denna matchen. Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år! Tack för i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics