torsdag 7 januari 2016

Malmö accelererade ifrån Örebro och tog en övertidsseger

Örebro HK vs IF Malmö Redhawks 1-2 sd
Seriematch SHL

Malmö fick alltså tillbaka en hel del spelare från sista matchen innan nyår. Åter från avstängning kom Nils Andersson och åter från sjukdom eller skada var T.J. Galiardi och Peter Mueller. Kvar i laget är alltjämt Fredrik Händemark från IK Pantern dit Johan Ivarsson skickats på lån (han gjorde även mål för dem ikväll). Dessutom hade Malmö med sig en riktig dununge i form av slovaken Martin Fehéváry från juniorleden. Dessutom kunde både Stefan Warg och Christoffer Forsberg som utgick mot Frölunda medverka. Matchen startade i ett underhållande och glatt tempo från båda lagen, riktigt roligt att titta på trots att de riktigt stora chanserna saknades. Daniel Viksten hade en halvchans för hemmalaget och Malmö hade ett snyggt spel som ledde till en liknande möjlighet men både Jonas Gunnarsson och Julius Hudacek häll tätt. Efter fem minuter började hemmalaget ta över något samtidigt som tempot sjönk betänkligt. Örebro tog ledningen med 1-0 via ett 2/1 läge från egen blå. Puckförande Marko Anttila avslutade  själv och överlistade Gunnarsson. Direkt efter målet hade hemmalaget ytterligare en snygg spelvändning där det blev kaos i Malmös defensiv men 1-0 stod sig. Men här efter halva perioden hade Malmö tappat en del av det inledande fina spelet och Örebro stod för det mesta av det konstruktiva på isen. Frederik Storm spelar dock till sig matchens första powerplay ensam med två Örebroförsvarare där den ene av någon anledning såg sig tvungen att haka fast dansken. Farligast läge i detta powerplay hade mindre smickrande Örebro via ett 2/1 läge igen, men Derek Meech räddar det prekära läget riktigt snyggt. 1-0 kändes rättvist efter 20 minuter. Båda lagen försvarade sig ganska framgångsrikt och de klara målchanserna var få men de som Örebro stod för var något vassare.

Det var fortsatt försiktigt inledningsvis i andra perioden och det dröjde över tre minuter innan det kom något skott på mål, då genom hemmalaget. Warg hade en härlig passning upp till Storm som alltid utmanar med fart, men en hemmaspelare fick en klubba på pucken så vinkeln blev för snäv vid avslutet. Strax efter utgår Erik Andersson efter en tackling och det såg inte bra ut, skulle kunna vara ett nyckelben av bilderna att döma. Meech åker på Malmös första tvåminutare efter en tilltrasslad situation, mer olycka än medvetet men sådant räknas också. Det lilla Örebro får ut av detta powerplay berodde bara på att Nicklas Jadeland tappade sin klubba, annars var boxplay lysande som vi blivit bortskämda med på slutet. Tänk om powerplay hade varit lika bra, då hade det rasslat ofta bakom motståndarmålvakterna. Nils Andersson ger bort ett läge djupt i egen zon men Mikko Lehtonen kan inte överlista Gunnarsson. Jeremias Augustin gör två mindre bra ingripande i egen zon men lyckas till slut få pucken till Storm som går upp och drar pucken i stolpen. Örebro drar på sig en tvåa för sex spelare på isen vilket ger Malmö ny chans att förbättra sin usla statistik i powerplay. Men precis som vid första försöket, har Örebro bästa möjligheten i ännu ett 2/1-läge. Inte ofta som målvakten måste vara bästa spelare i ett powerplay, men det var Gunnarsson vid Malmös båda första lägen. Storm står för det mesta och bästa offensivt och han skapar ett par fina lägen åt sig själv och andra en stund efter att hemmalaget blivit fulltaliga. Ny utvisning för hemmalaget och Malmö spelar riktigt fint i 6/5-spelet innan den verkställs, tänk om man kunde spela så i 5/4 också. Första minuten var allt annat än bra, aningen bättre i andra hälften men avsluten kommer för sent eller utanför. En något bättre period för Malmös del men Örebro hade några riktigt skarpa lägen. Matchen spelades dock fortsatt i lite väl mysigt tempo och det gagnar sällan Malmö.

Malmö har en puck inne efter knappt två minuter efter en tilltrasslad situation, men Galiardi åker ut istället vilket var helt riktigt. Han crosscheckar spelaren framför målvakten innan han slår in pucken i mål. Örebros powerplay är emellertid lika värdelöst som Malmös, så det krävs inte många svettdroppar att spela av de två minuterna. Men Malmö spelade betydligt bättre nu och strax efter att man blivit fulltaliga kan Kent McDonell kvittera efter ett skott från långt upp i zon. Örebro får ett friläge efter ett rejält Malmötryck, men Gunnarsson är med på dragningen. Det är ändå tydligt att Örebro inte alls trivs när tempot skruvas upp och de får svåra bekymmer i egen zon. Men det ger dem också fler lägen offensivt och där kan de hantera tempot bättre. Storm har ett nytt bra läge, men Hudacek plockar. Örebro drar på sig en ny onödig utvisning för interference, skulle Malmö kunna sätta upp något acceptabelt powerplay nu då när man spelat bra? Faktiskt kan man det och det krävdes ett par gränsfall på nya hemmautvisningar på slutet för att de skulle kunna hålla undan. Helt klart bästa powerplay för kvällen, men ingen utdelning så det kommer få minnas efter ikväll. Den där utvisningen kommer strax efter dock, när det ännu en gång är Örebros defensiv som inte alls hänger med. Ännu en gång var det nog ganska nära att Malmö fick ett 5/3-läge, men domaren låter bli att blåsa. Flera nya lägen spelar Malmö till sig, men det går verkligen inte att göra mål och matchen går till förlängning. Det skall sägas att Galiardi strax innan slutet borde haft både en och två utvisningar med sig i samma situation. Men, han får ju inte det som vi fått lära oss. Malmö mer eller mindre fullständigt överlägsna i tredje perioden dock.

Storm fortsatte att utmana men förlängningens första riktiga chans hade Örebro, som Gunnarsson klarade. Direkt efter vinner Malmö tekningen och Nils Andersson snyggt lobbar fram till Eric Himelfarb som blir fri. Hudacek försöker sig på en gammal klassisk Pekka Lindmark när han går ner på sida men Himelfarb läger in pucken och ger Malmö sin tredje seger av tre möjliga mot Örebro. Dessutom passar han på att göra sitt första mål för säsongen, ett mål han verkligen samlat ihop till. Det har bränts åtskilliga lägen hittills. Malmö malde verkligen ner Örebro ikväll, inte genom virvlande offensiv. Örebro var bättre i första, Malmö något bättre i andra och mer eller mindre enda laget på isen i tredje perioden. Så man kan väl säga att det var rättvist att hemmalaget fick en poäng och Malmö två, även om det hade känts bättre för mig om Malmö tagit samtliga även denna gång. I omgången tappade man en poäng mot MODO, men drog ifrån bandyklubben med två samt tog in en poäng på Örebro. En bra start på den svåra bortaturnén och jag tycker att Malmö verkligen växt in i det här nu. Man borde faktiskt klara av att spela in poäng så att det räcker under återstoden av säsongen. Nu ska vi inte dra iväg förstås, nästa stopp Gävle och Brynäs vilket lär bli en helt annan match än mot ett klart överkomligt Örebro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics