lördag 23 januari 2016

Massor av utvisningar för Mif när DIF vände och vann

Djurgårdens IF vs IF Malmö Redhawks 5-2
Seriematch SHL

Plötsligt händer det, Pontus Sjögren fick möjlighet att visa vad han har att ge när han idag fick göra sin första match i SHL sedan 2011 och sin första match i Malmö sedan försäsongen. Han hoppade in och gjorde två riktigt fina insatser i Pantern efter sin skada i höstas, det är de enda två tävlingsmatcher han gjort denna säsong. I övrigt var det samma manskap som ställde upp på isen för Malmö ikväll. Redan första minuten fick Sjögren plocka fram två reflexräddningar när hemmalaget fick på press direkt. Efter drygt fyra minuter lyckas dock Malmö med något man inte gjorde igår, mål. Nye Adam Burish kommer i en två mot etta med Joey Tenute och den senare förvaltar den förres passning. Snygg passning fram från egen zon av Derek Meech också. Minuten senare åker Malmö på en utvisning jag inte kunde uppfatta på repriserna, men domaren ser antagligen bättre än mig får jag anta. Däremot blir Andreas Thuresson tydligt hakad i friläge i detta boxplay, något som var synnerligen tydligt och Malmö blev blåsta på en straff. Strax efter blir Nils Andersson tacklad mitt i klockan av en Djurgårdsarmbåge som Tomi Sallinen absolut söker upp. Solklart matchstraff som jag ser det, men det blir bara 2+10. Bara att gratulera hemmalaget som haft ruskig tur med domsluten första nio minuterna, eller vad man ska kalla det. Hoppas att Malmölaget inte blev lika upprörda som jag över den PINSAMMA insatsen från domarna utan fortsatt koncentrera sig på spelet. Malmö får inte någon utdelning i sitt powerplay, det var dock ganska nära vid något tillfälle. Men i stort ett dåligt spel i numerärt överläge. Djurgården kommer i ett två mot ett läge, Meech lyckas inte stoppa passningen men Sjögren räddar. I situationen svingar Burish klubban mot huvudet på en Djurgårdsspelare, men missar tack och lov. Sådant svineri vill man inte heller se på isen, hoppas att Hellkvist tar honom i örat. Thuresson sliter till sig ett friläge till efter snygg passning av Kent McDonell, men bommar avslutet och sätter den i ribban. Ytterligare ett fint läge uppenbarar sig för Malmö strax efter men en Djurgårdsklubba hinner emellan och stoppar en puck i tom kase av Björn Svensson. Malmö får sin första "riktiga" utvisning när McDonell trippar i offensiv zon, otur men dock solklart. Bra boxplay av Malmö och och bra spel av Sjögren som fått göra en hel del svettiga insatser.

Frederik Storm skapar sig en mustig chans i början av andra perioden när han drar Mantas Armalis men lyckas inte putta in pucken i målet. Istället får hemmalaget powerplay strax efter där Djurgården har en jättechans. Ett skott som går upp i båge över Sjögren efter en räddning med benskyddet. Pucken dimper ner bakom honom och räddas på mållinjen av Thuresson. Ytterligare en bra chans till kvittering just innan Malmö blev fulltaliga, men nollan bestod. Malmö får powerplay efter en idiotisk sak från Andreas Englund framför eget mål när han efter avblåsning sätter en klubba i ansiktet på Nicklas Jadeland. Kanske inte hårt, men lika fullt korkat. Det tar sju sekunder för Svensson att knacka in 2-0 efter skott från Peter Mueller, skönt med utdelning i powerplay. Nästa onödiga utvisning står Eric Himelfarb för i offensiv zon, först gör han många bra saker sen blir det fel och han drar ner en hemmaspelare. Djurgården reducerar ganska snabbt i detta powerplay efter en tilltrasslad situation där Sjögren inte lyckas blockera pucken i spelarhögen och en hemmaspelare kan gräva fram pucken och lyfta den i det tomma målet. Hemmalaget vaknade till av sitt mål och kom in bättre i matchen efter att en längre stund befunnit sig i dvala. Burish bryter in bra på mål men lägger pucken utanför. Djurgården kommer i lägen och det blev ganska mycket Hawaii på isen, till tränarnas stora förskräckelse. Kvitteringen kommer efter knappt arton minuter, en puck Sjögren inte håller samtidigt som försvaret är helt passivt och hemmaspelaren kan bara åka fram och ta pucken. Strax efter blir det boxplay, igen. Robin Alvarez ger Jeremias Augustin tre smällar i ansiktet, Augustin kan inte håla sig kall utan går in och ger Alvarez en riktig krok. 2 minuter för Alvarez och 2+2 på Augustin, onödigt. Det var här mycket nära 3-2 till hemmalaget, Malmö kommer undan med blotta förskräckelsen. Saved by the bell kan man säga när hesa Fredrik ljuder. Djurgården har absolut kommit in i matchen, något skulle behöva hända i tredje från Malmös sida.

Malmö spelar av den del som återstod av utvisningen utan några större bekymmer. Vilket lag skulle nu ta tag i händelserna var frågan. Stefan Warg är millimeter från ett nytt ledningsmål när han ger sig ut på en offensiv aktion, Armalis får skridskon på den. Powerplay för Malmö dock, skulle man kunna utnyttja det igen? Nej, dåligt spel av laget och dåligt spel av Thuresson på blå tvingar honom att dra ner en hemmaspelare och möjligheten var borta. Sen lyckas domarna, ännu en gång, hitta en oerhört tveksam utvisning på Malmö där de menar att Augustin flyttar målburen. Något han inte gör. Detta ger 5/3 för hemmalaget, men Malmös boxplay var mycket bra och man höll tätt hela vägen. Det blir dock boxplay igen när Storm får upp en klubba i ansiktet på en hemmaspelare. Avdelningen solklar tvåa. Oerhört tungt för Malmö givetvis som fick slita oerhört hårt för att behålla likaläget vilket man ändå lyckas med, igen. Skulle det finnas energi kvar i Malmölaget för att få med sig poäng? Hemmalaget fortsatte skölja över det slutkörda Malmölaget och i en sådan vändning får Djurgården fritt läge precis framför Sjögren och det tredje raka hemmamålet var ett faktum. Rättvist får man säga, Malmö hade fått alldeles för mycket boxplay för att kunna hävda sig ordentligt i perioden. När Malmö någon gång vinner puck är man oftast helt slut och kan inte göra något offensivt. Istället vänder hemmalaget med fart igen, avslutar och Malmö kan inte få iväg Sjögrens retur och 4-2. Inget snack om att Djurgården är det solklart bättre laget. Malmö får chans i powerplay, vilket ger 5-2 efter nästan magiskt uselt spel av Mueller på blå som ger 2/1 för Djurgården. Man har faktiskt ett friläge direkt efter men den gången klarar Sjögren. Därmed går Djurgården rent mot Malmö denna säsong, pinsamt även om de givetvis har ett bättre lag. De har dock inte i närheten av så bra lag som Frölunda, vilka Malmö tagit poäng av.

Sammanfattningsvis kan man säga att det blev på tok för mycket boxplay för Malmö ikväll. En del som var solklara, andra som var rena hittepå. Det hade varit bättre om Malmö hade vunnit, då hade jag ägnat några rader åt att såga den patetiska domarinsatsen ikväll. Nu nöjer jag mig med att konstatera att det var så. Malmö gör inte en av sina sämre insatser ikväll, trots resultatet. Det är mycket tillfälligheter där Djurgården har bättre spelare än Malmö och gör mål istället för att missa. Att Malmö tappar så mycket i slutet känns logiskt med tanke på hur mycket boxplay man spelat. Helt fel spelare slits ner medan andra får sitta och titta på. Jag är ganska säker på att det inte runnit iväg om det inte varit så snedvriden fördelning av utvisningar i matchen. Trots detta gör Djurgården bara ett mål i powerplay, så boxplay får med beröm godkänt ännu en gång.

Nåväl, skönt att mötena med Djurgården är över får i år. 16 omgångar återstår och man kan nog konstatera att alla förhoppningar om att nå play in försvann idag, åtminstone i teorin. 15 poäng upp över strecket kan jag inte tro på. Därmed är slutspurten "bara" till för att hålla sig där man är och överleva sin första säsong. Dessvärre kan vi nog också konstatera att Sjögren inte kan vara annat än reserv fram till säsongslut vilket innebär hans avslut i klubben. Vilket betyder att Jonas Gunnarsson under inga omständigheter får lov att bli skadad nu när Oscar Alsenfelt kanske inte kan spela mer. Jag tror också att vi kan förvänta oss någon form av avstängning på Burish efter ikväll, ännu en på listan av icke disponibla spelare alltså. Vi får hoppas att inte Nils Andersson får någon känning av den armbåga han fick idag, det har Malmö absolut inte råd med.

Om tre dagar är nästa chans till poäng då Linköping kommer på besök till Malmö. Löjliga 5017 biljetter är sålda just nu, men om de som kommer kunde stötta som Djurgårdens publik gör ikväll kunde det kvitta. Men det är antagligen för mycket att begära. Biljetter till matchen finna att köpa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics