torsdag 14 januari 2016

Stark defensiv och lysande återkomst av Alsenfelt gav tre poäng

Växjö Lakers HC vs IF Malmö Redhawks 1-5
Seriematch SHL

När man trodde att det omöjligt kunde bli tunnare i leden, så blev det ännu ett snäpp tunnare. Frånvarobekymren är just nu monumentala för Malmö, nära nog osannolika faktiskt. Eric Himelfarb har tillkommit på den digra skadelistan och det lät som att han kan vara borta länge. Tillbaka i laget var Mattias Persson som kastas in direkt i andrakedjan. Den akuta centerbristen gjorde att Jens Olsson startar som fjärdecenter, ja ni förstår själva. För första gången på hundra år som det känns startade inte Jonas Gunnarsson mellan stolparna, ikväll fick Oscar Alsenfelt göra comeback. Man kunde direkt i inledningen av matchen konstatera att viljan var det inget fel på i Malmö som spelade som om inte någon saknades i uppställningen. Efter drygt fem minuters spel hade dessutom Alsenfelt fått komma upp med två rejäla räddningar. Malmö får matchens första powerplay men spelar inledningsvis svagt, så pass svagt att Alsenfelt ännu en gång får komma upp riktigt bra. Han sätter emellertid igång spelet direkt och Malmö kan vända. Här skapar man också en hoper chanser och tre sekunder efter att hemmalaget blivit fullt manskap kan Björn Svensson styra in en puck från Nils Andersson till Malmöledning efter videogranskning. Någon minut senare är det dags för boxplay att visa upp sig. Någon större prövning blev det nu inte, Växjö hade ett skott från blå annars var det väldigt blekt och Malmö kunde enkelt spela av de två minuterna. Nytt powerplay för Malmö efter knappt tretton minuter och här sätter Malmö upp spelet direkt och Fredrik Händemark kan till slut gräva in pucken efter kaos vid målburen. Pucken tar emellertid på Svensson som får målet och 2-0 till Malmö var ett faktum efter ännu en videogranskning. En riktig kalldusch för Växjö som ändå ganska omgående kan reducera under en avvaktande utvisning. Liam Reddox står mitt i ansiktet på Alsenfelt som inte ser när Ilkka Heikkinen lossar från blå. Strax innan första periodvilan får Malmö sitt tredje powerplay och Peter Mueller hinner med ett ribbskott innan det är dags för vila. Ledningen kändes fullt rättvis efter tjugo minuter.

Andra perioden inleddes alltså med powerplay men får inte in någon puck, även om lägen fanns där Frederik Storm stod för en av de bättre. Domaren fortsätter plocka utvisningar och efter tre minuter är det boxplay för Malmö. Bättre powerplay Växjö denna gången och sista halvminuten fick de till lite kaos framför Alsenfelt där det är mer tur än skicklighet för Malmö som håller undan tiden ut. Det råder dock ingen tvekan om att hemmalaget kommit igång bättre och kommer med bättre fart i Malmös zon. Hellkvist tvingas ta sin timeout när laget inte kan komma ur zon och drar pucken till icing ett par gånger på rad. Här var Olsson inne som center och han var, ganska väntat, inte i närheten av att vinna tekningar. Alsenfelt tvingas till allt mer avancerade parader för att ledningen skall hålla sig intakt. Malmö kan då och då sticka upp och skapa lite halvchanser, men det är hemmalaget som för spelet och det kostar på att försvara sig vilket Malmö gör bra ska sägas. Men ni som ser mycket hockey vet vad som händer om det lag som pressar inte gör mål. Precis det händer också efter knappt sjutton minuter när Christoffer Forsberg kommer i en vändning, får ner sin back på isen och bryter in framför mål och lägger in en backhand bakom Cristopher Nihlstorp. En kalldusch för Växjö givetvis. Sett till händelserna på isen var det kanske inte fullt rättvist att Malmö vann även den perioden, men det skall sägas att man spelade oerhört bra och disciplinerat i defensiven.

Efter en minuts spel av tredje perioden tvingas Alsenfelt till ännu en idioträddning och frågan var om det skulle behövas mycket av den varan under återstoden av matchen. Mueller har ett bra läge från vänsterkanten, men skjuter en bra bit utanför, en bra match från hans sida ska sägas. Malmö spelar fortsatt med enorm uppoffring i egen zon samtidigt som Alsenfelt är lugn och stabil. Svårt att tro att han inte spelat match sedan oktober faktiskt. I ännu en vändning kommer Mueller den gången på högerkanten och bara väntar ut Nihlstorp och lägger in 4-1 nästan för enkelt mellan benen. Som sagt, en riktigt bra insats av amerikanen ikväll. Växjö kommer i mycket enmans aktioner och de man ändå lyckas skapa tar Alsenfelt hand om. Jag kan ärligt säga att jag inte hade speciellt stora förhoppningar på poäng ikväll. Med så pass tunn uppställning som Malmö kom till spel med, ska givetvis en aspirant om SM-guldet inte ha några större bekymmer med. Det kan ju också vara så att Växjö tänkte likadant och därmed underskattade Malmö. Det är en dödssynd i ishockey och straffar sig inte alls sällan hårt. Växjö fick hur som helst powerplay för en sista chans att komma närmare och har en grym chans, som Alsenfelt givetvis räddar. Malmö lyckas vända i detta boxplay där Forsberg skjuter och Andreas Thuresson kan lägga in 5-1. Malmös första mål med en man mindre för säsongen. Var inte hemmalaget knäckta innan, så blev de det defintivt där och då. Tiden spelas bara av och segern innebär att Malmö tar sin första trepoängare mot något lag på den övre halvan under säsongen och på vilket sätt sen.

Nya Oliver Bohm spelade mycket bra och stabilt i defensiven. Mueller gör som sagt en riktigt bra insats och Alsenfelt var nära nog obegripligt bra. Händemark är fortsatt en grabb som borde få spela med laget resterande del av säsongen. Men det är väl kanske inte helt säkert att IK Pantern tycker att det är en så bra idé. Det som är positivt med att Alsenfelt kliver in och spelar som han gör, är att Malmö nu har två målvakter som man vet kan ge poäng något som är viktigt. MODO sprang och förlorade igen, vilket inte heller gör ont. Det innebär att Malmö nu har 12 poäng ner under strecket, en oerhört angenäm distans givetvis. 6 poäng på fyra tuffa bortamatcher har det blivit nu med en kvar på den här långa sviten, mer än vad jag hade vågat hoppas på utan tvekan. En match återstår, på lördag mot Luleå som körde över Skellefteå idag. Lär bli betydligt tuffare än ikväll är min gissning. Men, Malmö visar mer och mer för varje dag att man absolut hör hemma på nivån. Trots att man saknar nästan ett halvt lag slår man mästarna lätt. Bara att njuta ikväll, för jag tror ändå inte att denna typen av segrar kommer vara vanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics