lördag 9 januari 2016

Tung andraperiod sänkte Malmö i Gävle

Brynäs IF vs IF Malmö Redhawks 3-2
Seriematch SHL

Ny match med stor frånvaro som sagt och Johan Björk kunde inte spela idag heller, däremot var Johan Ivarsson tillbaka från sin enmatchersutlåning till Pantern. För att få till fullt lag fick juniortrion Filip Lennström, Martin Fehérváry och Malte Sjögren plats i laguppställningen. Inte de bästa förutsättningarna alltså, men det är som det är med den saken. Brynäs tog tag i sakerna direkt, men drog också på sig en utvisning direkt. Domaren dömer, själv kunde jag inte se något som var värt en tvåa. Men med tanke på hur illa Malmö blev bedömda i förra matchen, får man tacka och ta emot så klart. Ett stolpskott blir resultatet av detta powerplay som i övrigt ändå var ganska bra om vi bortser från de sista sekunderna då Brynäs har en 2/1-situation. Brynäs är lite konfunderade en stund efter sitt boxplay men börjar ganska snabbt ta över spelet. Utan att överdriva kan man säga att det såg ut som att det skulle bli en tung kväll för det sargade Malmölaget med mycket defensivarbete om inget förändrades. Men Malmös kontringar är inte alls ofarliga vilket inte minst visar sig när Stefan Warg drar en puck mot mål som Frederik Storm styr in till en 1-0 ledning. Ett mål Storm sannerligen förtjänat. Målet gör Brynäs lite konfunderade igen och Malmö spelar väldigt bra i defensiven dessutom och får som resultat till den förändring av matchbilden man behövde. Dessvärre blir hemmalaget inbjudna av en ganska klumpig hakning av Eric Himelfarb i offensiv zon. Malmö spelar bra boxplay men tar ännu en klumpig utvisning genom Kim Rosdahl som plockar och blockerar pucken vid sargen. Malmö klarar det korta 3/5-läget men blir sjukt tungt pressade där efter utan möjlighet att byta. Ett stolpskott är det närmaste hemmalaget kommer, grymt stark insats av Malmös boxplay. Det är mycket Brynäs, men Malmö gör ett gediget jobb defensivt och gör vad man kan efter förutsättningarna. Frågan man kunde ställa sig var om Malmö skulle kunna orka två perioder till?

Man väntade sig att hemmalaget skulle mata på rejält direkt i andra och så blev det också och man kunde skönja att det var ganska jobbigt för Malmö att ständigt jaga hemmaspelarna. Det var inte utan att man satt och väntade på att det skulle bli nätrassel bakom Jonas Gunnarsson och nog kom det, men det dröjde drygt sju och en halv minut. Det var när unge Fehéváry chansade vid sargen och misslyckades som det blev kaos i defensiven, ingen skugga över honom dock med tanke på ålder och rutin. Liten skugga får man dock fälla över Gunnarsson som inte ens minuten senare står för något av en tavla. Han släpper in en isare, som han garanterat stöter undan 99 gånger av 100, och 2-1 till hemmalaget. Rättvist sett till matchen, men onödigt att ge bort mål gratis. Malmö åker på utvisning efter drygt tolv och en halv minut och det kändes ganska givet att 3-1 skulle komma, vilket det gjorde tämligen omgående. Tung period för Malmö, men inte alls på något sätt oväntat om än tråkigt. Malmö hade varit tillbakapressade från första nedsläpp i perioden och det kostar på. När det dessutom inte finns någon kraft att sätta Brynäs under tryck, blir det allt för lätt för ett så skickligt lag som de är. Derek Meech åker ut för samma sak man fick lov att göra på Nils Andersson tidigare i perioden, men så är det och det är bara att acceptera. Bra boxplay av Malmö denna gång där Peter Mueller hade ett fint läge att reducera. Malmö förlorar perioden med 0-3 där förvisso ett är en målvaktstavla men de kunde gjort fler också. Så svaret på frågan efter första perioden var inte helt oväntat, nej. Känslan här var att det inte fanns mycket mer att hämta i Malmölaget, men man har haft fel förr.

Brynäs trycker inte på så hårt direkt i tredje utan spelar säkert för att inte gå bort sig. Detta gör att Malmö får lite mer energi till att besöka den offensiva zonen och man har någon halvchans till reducering under periodens första fem minuter. Till slut tar domaren ut en hemmaspelare, man kan väl utan att överdriva säga att de samlat ihop till den sedan deras förra. Malmö spelar helt ok powerplay och efter en tilltrasslad situation kan Fredrik Händemark trycka in en reducering. Något han säkert tyckte var skönt för sekunderna innan hade han slagit en passning för mycket istället för att skjuta. Målet ger Malmö lite blodad tand samtidigt som Brynäs som sagt släppt av på tempot lite, det kan vara svårt att höja igen. Men Malmö tvingas samtidigt spela en hel del på chans för att försöka skaffa sig överlägen, vilket också ger Brynäs farliga vändningar. Alla chanser försvinner dock när Rosdahl sätter in en ruskigt ful knätackling och självklart får matchstraff, den borde rendera avstängning som det såg ut också. (Uppdaterad till match penalty nu, så det blir avstängning. Frågan är hur lång? Antagligen kännbart med tanke på att han varit avstängd tidigare under säsongen.) Inte vad Malmö är i behov av, ytterligare en spelare borta. Dock brukade inte Brynäs allvar alls och skapade i stort sett ingenting. Istället lyckad Malmö skapa sig ett 2/0-läge där Andersson försöker lura Bernhard Starkbaum, misslyckas och Himelfarb som kommer bakom kan inte heller trycka in den. Malmö drar Gunnarsson och försöker med 5/5 och har någon halvchans men åker istället på en ny tvåa när hemmalaget mot det tomma målet. Ett mål i från poäng hade man inte trott efter andra perioden.

Inget snack om att Brynäs vinner rättvist, det går inte att säga annat. Men man undrar hur pass mycket Malmö hade kunnat utmana om inte Rosdahl hade gjort bort sig där i tredje perioden? Det får man aldrig veta, men helt klart är att det defintivt tog bort alla chanser till poäng ikväll. Eller ja, Malmö hade ju som sagt ett ypperligt läge att kvittera i numerärt underläge. Men det är bara att konstatera att Starkbaum räddar Brynäs där med en dubbelräddning. Samtidigt släpper ju Gunnarsson en billig puck, den hade också kunnat innebära poäng. Men det fanns inga marginaler på Malmös sida ikväll som mot Frölunda då förutsättningarna var ganska lika. Men å andra sidan var Brynäs rejält mycket bättre än vad Frölunda var i den matchen också. Dock gör Malmö den bästa matchen av de två i Gävle ikväll, klart bättre än premiären.

Nu är det fem dagar till nästa match, det gäller att Malmö får tillbaka spelare tills dess, laget räcker inte riktigt till med så många ordinarie borta. Då är det dags att bege sig till Växjö för att försöka lura de svenska mästarna på poäng, kommer absolut inte bli lättare än ikväll. Kvällens omgång innebar också att bandyklubben klev om i tabellen, samma poäng och samma målskillnad. Men de har gjort ett mål mer än Malmö. Dessutom vann Örebro mot Djurgården så avståndet uppåt känns ruskigt långt igen. Dock fortsatt mysiga nio poäng ner till MODO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics