tisdag 2 februari 2016

Från succé till kraschlandning, hemmaspöket intakt

IF Malmö Redhawks vs Örebro HK 0-4
Seriematch SHL

Malmö valde att komma till spel med samma manskap som i succématchen mot Skellefteå senast. Det innebär att man valde att placera Eric Himelfarb, Peter Mueller och Adam Burish på läktaren, ingen av dem var ens reserv på bänken. T.J. Galiardi har åkt hem på grund av sin skada och det känns tveksamt om vi kommer se honom i Malmö igen, även om han var bra innan skadan kom. Oerhört tråkigt att se en så tom Malmö arena, ovärdigt faktiskt. Powerplay för Malmö efter drygt en minut och det såg ut som det brukar på hemmaplan, blekare än vatten. Tempot i matchen var inledningsvis bedövande långsamt och på läktarna var det tyst som i graven. Precis allting var som en instruktion på hur en riktigt usel hockeymatch ska vara, segt på isen och dött på läktaren. Efter fjorton minuter hade lagen vars ett skott i virket samt att Örebro missat ett öppet mål. Första perioden går till historien som en av säsongen hittills mest meningslösa tjugo minuter, allt för låg fart på Malmölaget för att man ska kunna sätta den press man vill.

Om man satt och väntade på en tempohöjning lagom till andra perioden började, då blev man besviken. Andra inleddes så som om första perioden aldrig tagit slut. Örebro är laget som bryter dödlägen genom att ta ledningen. En puck mot mål som tas ner av Frederik Storm vilket blir öppet läge för en Örebroklubba. Det är omöjligt att säga att det är varken rättvist eller orättvist, inget lag hade direkt förtjänat något mål dittills i matchen. Efter knappt halva perioden tvingas Hellkvist ta sin timeout då Örebro för första gången i matchen egentligen fått till tryck i Malmös zon och hemmalaget slagit icing. Ett lyckat drag då Malmö tog sig ur zon och kunde få till sitt byte. Örebro har gjort läxan kan man säga, de spelar väldigt tight i defensiven. Äckligt disciplinerat som antagligen Timo Lahtinen hade sagt. De höll fast lite, lite i Malmöspelare som kom med fart. Men inte tillräckligt mycket för att domaren skulle höja armen. Örebro hade ett lysande läge för att göra 2-0 i ett 2/1-läge där Daniel Viksten passar över till Libor Hudacek som hade öppet mål men missar pucken. Malmö fick egentligen inte till något spel, det var för långt mellan lagdelarna och det blev mest enmansaktioner. Man gör det väldigt, väldigt svårt för sig själva och det mesta Örebro skapar står Malmö för genom misstag. Malmö får i varje fall matchens andra powerplay med drygt en halv minut kvar av perioden. En om möjligt ännu sämre period än den första, där dock Örebro gör ett mål.

Malmö inledde alltså tredje perioden i powerplay, men Malmö fortsätter spela dåligt även om man fick till lite press mot slutet av överläget. Jag hade velat se Malmö komma in med betydligt högre press i tredje, men det fick jag inte göra. Istället fortsatte man spela med laget över hela isen, för långsamt och med för dålig skärpa i passningarna. Malmö får sitt tredje raka powerplay och lyckas skrapa fram några chanser, antagligen borde man också fått spela 5/3 efter matchens dittills absolut klaraste förseelse. Istället gör Örebro 2-0 direkt när man blir fulltaliga i en spelvändning där till slut Justin Hodgman skickar upp Jonas Gunnarsson på läktaren, snyggt och effektivt. Malmö får omgående sitt fjärde raka powerplay och var mer eller mindre tvungna att göra mål för att ha en strimma av hopp om poäng. Det blir Malmös bästa powerplay där man tillbringade nästan två minuter i Örebros zon, men inget mål och det kändes som att det gjorde matchen för gästerna. Vill man göra en jämförelse med förra matchen var Örebro vad Malmö var för Skellefteå i den kampen. De var oerhört disciplinerade defensivt och hjälpte Julius Hudacek att hålla sin nolla. Malmö åker på sin första utvisning efter knappt fjorton minuter, vilket blir kortvarigt då gästerna spelar med sex utan att ha fått till någonting. Hellkvist drar Gunnarsson men får inte mycket hjälp av sitt lag som gör allt för att Örebro ska få göra mål. Något de misslyckas med två gånger men vid tredje försöket lyckas man. Örebro gör även 4-0 just innan slutet, för att riktigt trycka upp i ansiktet på Malmö hur dåliga man är på hemmaplan.

Det är bara att konstatera att Örebro lyckades med att ta sin seger mot Malmö, samtidigt som Malmö fullständigt misslyckas att följa upp succén i Västerbotten. Jag förstår att Hellkvist hade hoppats at de som gjorde det så bra mot Skellefteå skulle tacka för förtroendet och göra det bra ikväll igen, men där blev det dessvärre bom. Jag tror att vi kan ta för givet att det blir förändringar till på torsdag då det är dags för Skellefteå att komma på besök för sista gången. Det var alldeles för många anonyma ute på isen idag, jag har faktiskt svårt att på rak arm kunna ge några hemmaspelare godkänt. Om matchen förra veckan mot Linköping var dålig så var kvällens inte långt efter. Skillnaden var väl då att Linköping spelade mycket bättre än Örebro gjorde i kväll, det var det som gjorde att de inte kunde dra ifrån. Örebro är dock väldigt disciplinerade i egen zon och kan stänga sönder Malmö och vinner på det. Gör man inga mål är det helt omöjligt att vinna hockeymatcher.

Faktum är att ALLT var dåligt i Malmö ikväll. Hemmalaget var dåligt, bortalaget var dåligt, publiken var dålig (bortsett från den del av ståplats som alltid kämpar och är värda högsta betyg som vanligt) och sekretariatet var dåligt som ni kan se på bilden här.


Malmö har inte tid att böla hur som helst utan det är tolv stenhårda omgångar kvar innan man kan göra bokslut över SHL 2015/2016. Fyra av dessa tolv matcher är mot bottenkollegor och ni förstår att det kommer bli ett slutspel i sig. Eftersom Malmö är nästintill oförmögna att göra mål, gäller det att hålla tätt framöver. Man får försöka spela som Örebro i egen zon ikväll, vilket man lyckades med mot Skellefteå men inte alls ikväll. På torsdag kan man inte räkna med några poäng, jag kan absolut inte se att man kan slå Skellefteå i två matcher på rad. Men på lördag måste man vara med, där måste man ta poäng och helst vinna mot MODO. Kvällens match var ett oerhört nerköp, en plattmatch deluxe. Biljetter till på torsdag hittar ni här, 5617 biljetter är just nu sålda. Nog måste fler vilja se Malmö tampas mot ett av Sveriges absolut bästa lag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics