torsdag 18 februari 2016

Jussi kom, sågs och fick se en skön seger i Malmö

IF Malmö Redhawks vs Växjö Lakers HC 3-1
Seriematch SHL

Klassisk tröja plockades fram ur gömmorna kvällen till ära.
Som väntat fick Malmö klara sig utan sin ordinarie kapten Henrik Hetta i denna match där kvällen inleddes med en fin hyllning till en av mina stora favoriter Juha Riihijärvi. Självfallet hade jag kvällen till ära plockat fram min egen gamla klassiska Riihijärvi-tröja. I matchen fick Malmö spela powerplay innan det ens gått en minut och otroligt nog gör Malmö 1-0 genom Andreas Thuresson. Otroligt eftersom Malmö ungefär aldrig gör mål i powerplay på hemmais. Malmö fortsätter spela bra även efter målet och gör som mot Luleå senast och tar en tvåmålsledning. Erik Andersson drar på direkt i slottet och hittar krysset, det defensiva geniets blott andra mål för säsongen. Efter halva perioden spelad ser Växjö aningen konfunderade ut, gästerna bjuder på en uppsjö av misstag i defensiven. Inte helt oväntat drar de också på sig en utvisning i just defensiv zon och Malmö får ett nytt tillfälle att justera sin bedrövliga powerplaystatistik på hemmais, eller över huvud taget för att vara ärlig. Det gör man inte emellertid utan Växjö kan hålla målet fritt från påhälsning. Efter att gästerna blivit fulltaliga får de till lite mer press i sin offensiv stundtals, ett par gånger på grund av Malmöslarv och ett par gånger på att hemmalaget vägrar lägga ut pucken och vill spela. Perioden avslutas med ett avhugget powerplay för Växjö sedan Eric Himlefarb hakat men boxplay levererar i de 34 sekunder som utspelade sig under första perioden.

Boxplay gör även jobbet i den del som inleder andra perioden men Växjö behåller initiativet efter att Malmö blivit fullt manskap och Jonas Gunarsson får en del jobb. I och med att det blir så mycket defensivarbete blir det inte mycket offensivt spel av Malmö förrän efter fem minuter, men då kommer också 3-0 av Nicklas Jadeland som kämpar hårt framför mål och gör sitt första mål för säsongen. Underbart förarbete av Erik Andersson måste också berömmas. Därmed hade Malmö gjort lika många mål på mindre än en halv match som man gjorde under de fem föregående hemmamatcherna, effektiviteten i Luleå verkade inte vara en engångsföreteelse. Målet till trots är det Växjö som fortsätter föra det mesta av spelet, nästan som att Malmö spelar lite "bortahockey" och i första hand försöker spela säkert och hålla gästerna borta från mål. Malmö får ett nytt powerplay efter sex Växjöspelare på isen. Detta blir emellertid helt misslyckat och Efter drygt en minut tvingas hemmalaget dra på sig en utvisning efter en Växjökontring. 4/4-spelet domineras helt av gästerna så man kan säga att de får två minuter i powerplay. Malmö håller tätt men bara två sekunder efter att man blivit fulltaliga bombar Teemu Laakso in en reducering bakom en svårt skymd Gunnarsson. Då återstod 12 sekunder av perioden, jobbig för Malmö och viktigt för Växjö. Helt klart Växjös period, men ändå slutar den 1-1.

Inledningen på tredje perioden tydde på att det skulle bli ett ställningskrig, Malmö låg tätt på och gjorde det svårt för gästerna att komma loss. Samtidigt hade Malmö några finurliga kontringar, men inte speciellt skarpa avslut. Hellkvist tar sin timeout efter knappt sju och en halv minut när Malmö slagit en icing, samt kanske för att samla trupperna. Tiden rullade på oerhört snabbt för Växjö som inte fick till någon rejäl press. De skickade puckar mot mål och ibland var det nära, men inte nära nog och Malmö spelade ett effektivt försvarsspel. Gunnarsson gjorde vad han kunde för att skapa spänning efter drygt fjorton minuter, men gästerna kan inte lägga pucken i det tomma målet. Jag är helt säker på att tränarstaben var nöjd med det defensiva arbetet, men jag tror nog att de hade velat se lite mer offensiv för att inte låta gästerna ha så mycket puck. Växjö tar sin timeout efter drygt sjutton och en halv minut för att lägga upp riktlinjerna för måljakten i avslutningen, vilket innebar dragen målvakt. Malmö drar en puck i stolpen från egen zon och Växjö kommer inte ens så nära. Därmed tar Malmö sin första seger på hemmabana sedan medeltiden som det kändes. En gedigen insats defensivt och väldigt effektivt framåt ännu en gång, då var inte förra matchen undantaget som bekräftade regeln.

Skönt att Riihijärvi fick komma "himm" och se en seger när han hyllades. Segern innebar också att Malmö uppnått det antal poäng man lyckades med på samtliga 55 omgångar senaste säsongen i högstaligan. Än viktigare var att man drog ifrån MODO med ytterligare 2 poäng, dock ska det sägas att Övikslaget kunde kammat noll. De kvitterade med mindre än minuten kvar och förlorade först i förlängningen mot Malmös nästa motståndare, Färjestad. Ska Malmö kunna knipa poäng mot ännu en tuff motståndare, låt oss hoppas att den nu två matcher långa segersviten kan innebära välbehövligt självförtroende. För vid seger på lördag samtidigt som MODO tar noll poäng tror jag att det blir nära nog omöjligt för dem att komma ikapp Malmö. Men, det är bara en massa onödiga spekulationer. På lördag går dramat vidare uppe i Karlstad för Malmö och uppe i Luleå för MODO. Ikväll minns vi tre poäng och Jesus Jussi! Tack för allt #19!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics