tisdag 16 februari 2016

Malmö vann och utökade avståndet till MODO

Luleå HF vs IF Malmö Redhawks 2-3 ot
Seriematch SHL

Malmö tog sig så långt ifrån hemmaplan man kan komma i årets SHL för att ta sig an Luleå. Precis som det såg ut inför var det bara Mattias Persson och Derek Meech som saknades om vi bortser från de som troligen är borta resten av säsongen. Ska man våga hoppas på att man kan slutföra säsongen med ett nästintill fullt lag? Malmö fick en drömstart där Peter Mueller bara skickar upp pucken i krysset efter ett flygande anfall, lysande passning rakt över banan signerad Kent McDonell. Jag hoppades inför avslutningen att Mueller skulle få mer utdelning, man kan åtminstone säga att han fick en bra start via detta mål. Malmö fick också matchens första powerplay ganska snart efter målet men det gick som så ofta åt skogen, så illa att Nils Andersson drog på sig en tvåa efter drygt en minut faktiskt. Här dominerar Malmö den del som innebar 4/4 och man klarar också 4/5 utan några stora bekymmer. Malmö har flera gränsfall på utvisning innan Johan Ivarsson till slut åker för en tripping, solklar sådan. Några riktigt fina lägen för hemmalaget till kvittering men Malmös boxplay är fortsatt av hög klass och håller tätt. Nästa Malmöback att ha klubban på fel ställe var Jeremias Augustin som strax efter powerbreak åkte ut. Då hade Luleå så smått börjat vakna och satt Malmö under större press. Jonas Gunnarsson hade i detta boxplay lite svårt att hålla puckarna, men hade å andra sidan lysande hjälp av sina försvarare och ännu ett boxplay städades bort. Jag bad också om mer utdelning för Frederik Storm och han gör 2-0 efter drygt en kvart. En snygg dragning vid blå och ett dundrande slagskott, ett vackert ishockeymål helt enkelt. Skottet var Malmös blott tredje på mål faktiskt. Med lite drygt en minut kvar av perioden drar hemmalaget på sig sin andra utvisning när Mueller och Jens Olsson skapar ett läge. Malmö skapar någon halvchans i den dryga minut av utvisningen som utspelade sig i första perioden. Malmö bjuder inte på någonting i första perioden, spelar ett bra bortaspel där man går när chanser uppenbarar sig.

Den knappa minut Malmö hade kvar i powerplay i inledningen av andra förflöt utan några chanser och efter knappt en minut i spel 5/5 kommer reduceringen för Luleå. Gunnarsson helt oskymd men det är också ett riktigt fint avslut. Det insläppta målet gjorde att Malmö sänkte sig flera snäpp och började spela helt med huvudena under armarna. Misstagen radade upp sig i rask takt och Gunnarsson tvingades till en idioträddning på avslut från Emil Sylvegård. En riktigt dålig inledning av andra perioden från Malmö alltså. En spelare som är SANSLÖST skönt att ha tillbaka i uppställningen är Erik Andersson, Malmös helt klart mest intelligenta back som oerhört sällan gör något dåligt på isen. Malmö har en lysande chans till 3-1 efter drygt åtta minuter, Storm hittar Fredrik Händemark helt ren på andra sidan men avslutet går rakt på Joel Lassinantti. Malmö hade repat sig efter den märkliga chock Luleås mål innebar. Det måste poängteras att matchen inte på något sätt är välspelad mot slutet av andra perioden och tempot var dessutom ganska lågt. Eric Himelfarb drar på sig en utvisning i mittzon med lite drygt en minut kvar av perioden. Malmös boxplay spelar av den tid som utspelade sig i andra utan större bekymmer. Malmö spelar fortsatt ganska disciplinerat om man bortser från minuterna just efter Luleås reducering och gnetar på. Frågan var om det skulle räcka utan att skapa något speciellt framåt. Ska man gnälla på något, är det helt klart att Malmö täcker för få skott ikväll.

Den del av utvisningen som återstod när tredje perioden började  höll Malmö också tätt i. En spelare som har oerhört svårt att få något med sig över huvud taget är kapten Henrik Hetta, det är inte mycket som fungerar för honom alls och han förlorar i stort sett alla närkamper. Kanske är det därför han inte verkar vilja förlänga sitt kontrakt med Malmö. Eller på grund av? Vem vet? Luleå har ett par fina kvitteringslägen där det beror med på dåliga avslut än skicklighet att inte hemmalaget kvitterar. Mueller får ett friläge men en jagande hemmaspelare kan få klubban på pucken i sista sekund och avslutet går utanför. Just Hetta åker på en rejäl smäll när han tacklas utan att vara tacklingsbar. Han ligger kvar på isen en lång stund innan han får lämna rinken, given utvisning så klart men den renderar inte i något alls. Nästa Malmöspelare att gå ner är Oliver Bohm efter en tackling från Sylvegård, men denna gången ingen större fara. Malmö försöker fortsatt spela smart och säkert i defensiven och lyckas oftast, men Luleå gnager sig allt närmre en kvittering var känslan. Det är jobbigt att mest slå ifrån sig och mycket riktigt kommer också kvitteringen, vilket så klart var synnerligen rättvist. Frågan gick nu över till om Malmö skulle kunna få poäng med sig alls för precis som efter Luleås reducering sjönk man ihop. Luleå räddar upp lite genom att dra på sig en klantig utvisning. Dittills hade Malmös powerplay i matchen inte varit mycket att hänga i granen och det var det inte denna gången heller, men ändå var man bara en ribba ifrån en ledning. Hade det blivit mål kanske det blivit bortdömt eftersom det var via en skridsko, men ändå. Luleå är oerhört nära ett ledningsmål men istället drar Luleå på sig ännu en korkad tvåa, bara att tacka och bocka för Malmö givetvis. Ännu en gång ett värdelöst powerplay, men det garanterade om inget annat poäng åt Malmö. Sett till hur spelet sett ut efter de inledande minuterna av matchen och vad man kunde tro på förhand en framgång så klart. Sett till hur få avslut Malmö hade, en oerhörd framgång till och med.

Malmö avgör till 3-2 via ett slagskott från blå av Olsson direkt i förlängningen och därmed utökar man avståndet till MODO med två poäng. Övikslaget torskade som väntat i Ängelholm. Femton skott och tre mål, man kan bara konstatera att effektiviteten ikväll var utmärkt. Dessutom jobbade man på riktigt bra i defensiven och boxplay var, som vanligt faktiskt, 100%. 1+1 på både Mueller och Olsson känns bra och givetvis att Storm gör mål. Jag hade ärligt talat inte alls räknat med poäng ikväll och det är bara att hoppas att man kan fortsätta sno poäng mot favoritlag i resterande nip matcher. Kan man även göra en bra hemmamatch efter denna starten visar sig redan på torsdag då det är "Jussi night" i Malmö. Hyllning för allas vår Juha Riihijärvi som spelas i matchställ som ser ut som när han var kung i Malmö, eller Jesus kanske jag ska säga. Strax över 6000 biljetter är sålda, så det lär bli mer folk än vad huvudpersonen var van att spela inför. Men ändå alldeles för lite så klart, speciellt med tanke på Riihijärvi men också för att det är mästarna Växjö som kommer ner. Biljetter till matchen finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics