torsdag 4 februari 2016

Malmö studsade tillbaka, men vägrar fortsatt göra mål

IF Malmö Redhawks vs Skellefteå AIK 0-3
Seriematch SHL

Andreas Thuresson fick sin dom idag och missar kvällens drabbning och lördagens mot MODO, så honom ser vi inte i de rätta färgerna förrän efter landslagsuppehållet. Åter i laget var däremot Peter Mueller och Adam Burish som tagits till nåder efter lagets klena insats mot Örebro. Eric Himelfarb var fortsatt utanför och Tim Hultstrand vaktade båsdörren eftersom Pontus Sjögren spelade med Pantern ikväll borta mot Leksand Han tvingades utgå efter knappt en kvart när han träffats illa av ett skott, så klart. Ny skada är ju precis vad Malmö behöver. Betydligt högre tempo i matchen inledningsvis än senast mot Örebro, inte helt förvånande med tanke på att Skellefteå är motståndet. Första perioden rullade på i detta tempo utan några spelavbrott väldigt länge. Malmö hängde med i tempot och löste de flesta problem på ett utmärkt sätt. Men man satt bara och väntade på att Skellefteå skulle hugga på något misstag, man såg och vet vilken ruskig kvalité västerbottningarna besitter. Skellefteå får matchens första powerplay efter drygt tretton och en halv minut. Skellefteå som har seriens bästa powerplay. Det blev ett bombardemang mot Jonas Gunnarsson, främst från Tim Heed, men Malmö håller undan med både skicklighet och tur. Man kan dock inte hålla undan när trycket fortsätter efter överläget och gästerna tar ledningen när man kan vända efter lite slarv från Kent McDonell. Mueller är millimeter från en kvittering efter att ha dragit Erik Hanses men han lyfter sin backhand i ribban. Malmö får powerplay ganska direkt efter den galna chansen. Björn Svensson är också han mycket nära en kvittering efter en bra passning från Mueller, men Hanses får tåspetsen på pucken och håller rent perioden ut. En bra period av båda lagen, kul att titta på.

Den del av utvisningen som var kvar i början av andra perioden gick inget vidare, två icing från Malmö innan man fick till ett skott på mål. Betydligt hafsigare spel i övrigt inledningsvis från båda lagen, lite som det såg ut uppe i Skellefteå också för några dagar sedan. Fredrik Händemark är nära att trycka in en retur men icke, som plåster på såren får man powerplay omgående istället. Det blir dock bara femtio sekunder långt, Malmö får en utvisning för hög klubba som inte fanns. Samtidigt släpptes en våldsam crosschecking från gästerna, tröttsamt att domarna fortsätter göra så många grova misstag även i SHL. Den del som innebar boxplay för Malmö klarade man utan större bekymmer. En solklar utvisning drar Stefan Warg däremot på sig när han slår av hjälmen på RITOLA, fullständigt galet att ge bort ett sådant läge till Skellefteå. Malmö klarar av även detta boxplay där gästernas bästa läge egentligen var en soloraid. Malmö fortsätter jobba riktigt hårt, vilket var det jag efterlyste inför och vad man kan kräva. Händemark får ett kanonläge i slottet av Frederik Storm, men avslutet är av den kvalité som sällan eller aldrig blir mål. Svensson har ett fint läge efter en virvlande genomåkning av Storm, men ingen utdelning. Precis som i första perioden får Malmö powerplay med mindre än två minuter kvar, denna gång på grund av sex spelare på isen. Hanses får inleda med en TV-räddning på skott från Mueller, ingen ren träff från amerikanen så det såg mer avancerat ut än det var. Fortsatt jämn match i lägre tempo än i första perioden, påminde som sagt en del om kampen uppe i Skellefteå.

Det händer inget under den del av powerplay som återstod men direkt efter vänder Skellefteå och i ganska avslappnat tempo kan de göra 2-0. Med tanke på hur matchen sett ut kändes det lite som spiken i kistan, gästerna är helt enkelt för bra på att försvara sig. Nytt powerplay för Malmö efter drygt fem minuter, där hade en utdelning varit en liten energiinjektion. Det är mycket nära för Svensson, men nära räcker inte. Det kan vara motstuds ibland, men just nu är det faktiskt nästan löjligt i Malmös fall. Det borde vara omöjligt att bränna så många fina lägen som man gör. Det är det som sårar laget, i övrigt håller man uppe spelet bra och ser inte ut att vara så mycket sämre än Skellefteå som tabellen säger. Malmö får ännu ett powerplay när det blir lite kaos runt Hanses, men det går icke. I stort sett dåligt spel, men en bra chans för Storm. Malmö gör ett försök med spel utan målvakt men Joey Tenute slår en passning som gästerna bryter och 3-0 fastställer slutresultatet. Svårt att gnälla på insatsen trots att man ännu en gång blir nollade på hemmais. Malmö gör en mycket bättre match än i tisdags men kan absolut inte göra mål, håller man inte nollan då kan det inte bli poäng heller. Ingen faller egentligen ur ramen ikväll i Malmö förutom vid några tillfällen. Utom Burish som är lagets överlägset sämsta spelare och har ganska exakt noll rätt. Han bör ärligt talat inte göra en match till för laget, han kostar bara energi. Han är faktiskt ungefär så värdelös som man kunde befara redan när han plockades in. Panikvärvningar fungerar sällan.

Upplägget inför matchen mot MODO är fantastiskt härligt efter att de gnetet till sig tre poäng mot Linköping ikväll. Bara fem poäng skiljer inför denna sista match före landslagsuppehållet. Det finns egentligen ingenting Malmö kan göra annat än i kväll, det är bara att köra och inte fundera så mycket. MODO är givetvis inte ens en strimma av så bra som Skellefteå, men lyckas pilla in lite mål nu och då trots allt. Att de dessutom håller nollan ikväll ger givetvis en hel del självförtroende för seriens näst sämsta defensiv. Det bör bli en match med ren slutspelskaraktär på lördag, inget av lagen har råd att förlora. Vi kan säkerligen glömma all form av skönspel, det lär bli gnet, gnet och mer gnet. Kommer garanterat bli en fest utan dess like där ett av lagen får andas ut lite inför spurten. Förhoppningsvis slipper vi se Burish mer i Malmö. Himelfarb må vara hur kall som helst, men han kan trots allt tillföra en del då och då. På lördag kör vi, slutspelsmatch nummer ett för Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics