tisdag 23 februari 2016

Malmö tog sin fjärde raka seger och första mot HV71

IF Malmö Redhawks vs HV71 5-3
Seriematch SHL

Det blev ingen återkomst för Henrik Hetta ikväll, däremot fanns Eric Himelfarb med i laguppställningen. Malmö skrinnade in i de svarta "retrotröjorna" även ikväll, undrar om det var planerat eller om man gjorde det för att det gick så bra förra matchen? HV71 kom till Malmö med en hel hoper spelare borta, lite så som Malmö också haft det under säsongen. Stort manfall kan, som vi också vet, innebära att lag höjer sig och kämpar hårdare. Det var också HV71 som satte hög press på Malmö direkt i matchen och var dessutom oerhört täta i mittzon. När gästerna därmed gör 1-0 efter drygt fyra minuter kändes det helt i sin ordning. Inte för att de haft några målchanser av högre klass innan, utan för att Malmö inte fick låna pucken någon längre stund. En riktigt jobbig start för hemmalaget och det var glasklart att HV71 läst på om hur man raderar deras offensiv. Det gjorde inte saken bättre att Malmös passningsspel var svagt och efter halva perioden var det inte mycket som stod att känna igen från senaste matcherna. Per Mårts, som var på plats för att spana lite, kan knappast varit imponerad av vad han fick se från det svarta laget. Malmö fick matchens första powerplay, det var Simon Önerud som fullständigt onödigt trippar Joey Tenute. Malmö hade jobbigt att få till något spel i detta överläge, dessutom höll Jens Olsson på att skjuta ihjäl Björn Svensson just innan paus. Det såg inte speciellt skönt ut, alls. Skotten var lika efter tjugo minuter, men det var HV71 som ägde perioden från start till mål i stort sett.

Första dryga minuten av andra perioden har lagen vars en rejäl målchans. Jonas Gunnarsson räddar ett ruskigt läge av Pär Ahlbrandt och Erik Ersberg räddar ett nästan lika fint läge av Olsson. Malmö gjorde dock en mycket bättre start av andra perioden och när kvitteringen kommer via Erik Andersson kändes det ungefär lika väntat som när gästerna tog ledningen i första perioden. Inget snack om att äldre brodern Andersson betyder oerhört mycket för Malmö med sin rutin och sitt gedigna jobb. Malmö nöjer sig inte där och Peter Mueller skickar in ledningsmålet fri framför mål efter att ha fått en lysande passning från Andreas Thuresson. HV71 tar sin timeout direkt, en förändrar matchbild med 180 grader var mer än vad Johan Lindbom kunde tåla. Malmö drar på sig sitt första boxplay när Nils Andersson slår av en klubba, kändes lika onödigt som när gästerna tog sin tvåa i första. HV71 har skarpa offensiva spelare, men Malmös just nu sanslöst framgångsrika boxplay håller undan. Ganska snabbt efter att Malmö blivit fulltaliga gör gästerna bort sig i defensiv zon. Mueller hittar Tenute som drar upp 3-1 distinkt vid bortre stolpen och HV71 ser plötsligt ut som ett pojklag, anmärkningsvärt på så många sätt. Efter drygt en kvart gör Malmö ett dåligt byte och Gunnarsson får komma upp med en stor räddning, gästerna kommer igen från sin långa svacka och det blir lite svårare för hemmalaget att få till lång och tung press igen. Johan Ivarsson bjuder gästerna på läge efter dåligt agerande i egen zon. En stund senare har den andre unge, Kim Rosdahl, ett bra läge till 4-1 men ingen utdelning. HV71 bjuder igen och Tenute är även han nära, men inte i mål. Sista minuten skapar istället gästerna några lägen där Gunnarsson blockerar och med bara åtta sekunder kvar kommer 2-3, det får sägas vara rättvist med tanke på lägena de bommat innan. Syndabock är i första hand Oliver Bohm som missar en rensning vid sargen. Känslan var hur som helst att det skulle bli en rafflande tredje period.

Det är aningen mer avvaktande spel första bytena i tredje, bäst läge inledningsvis får Nicklas Jadeland för Malmö. Efter en dålig passning av gästernas försvarare får han friläge men avslutet är svagt, mindre än minuten senare har gästerna ett vinande skott i ramverket bakom Gunnarsson. Efter fem minuter hade dock gästerna börjat ta över skeendet på isen ganska tydligt. Malmös defensiva spel fungerar inte fullt ut och det blir lite för lätt för HV71 att ta sig igenom, då är det så klart tacksamt när gästerna drar på sig en tvåa. En möjligen lite billig sådan för att HV-spelaren åkt in i Gunnarsson, med god hjälp av unge herr Andersson. Bara att tacka och ta emot så klart och samme Andersson kan lite enkelt lägga in 4-2 från sin backplats efter strålande jobb framför Ersberg av Mathias Tjärnqvist. Malmö har ett nytt fint läge via en två mot etta med Mueller och Himelfarb, men Ersberg är med och returen går utanför. Efter knappt tolv minuter får Malmö nästa friläge, denna gång genom Christoffer Forsberg. Ännu en gång vinner Ersberg kampen när avslutet inte blir högt nog utan träffar benskyddet. I en spelvändning har Mueller en målsökande passning till Fredrik Händemark men även denna gång viner Ersberg duellen. Istället gör HV71 3-4 via en liknande spelvändning, men tills skillnad från Ersberg kan inte Gunnarsson hålla undan utan tappar pucken som enkelt läggs in i det öppna målet. Faktum är att Ersberg gör rejäl skillnad och överglänser faktiskt sin kollega i Malmöburen. Utan HV-keeperns räddningar hade matchen utan tvekan varit död med fem minuter kvar istället för en tät tillställning. Denne Ersberg lämnar sin bur med en minut kvar när gästerna intensifierar sin jakt på en kvittering. Malmö håller gästerna borta och med elva sekunder kvar skickar Himelfarb in pucken i öppet mål från djupt i egen zon. Malmö tar sina första poäng mot HV71 denna säsong och förlänger sviten till fyra raka segrar, otroligt. Stor segerorganisatör var Mueller som nu är vad man velat ha från start. Ändå starkt att man valde att behålla honom när det såg som värst ut, det betalar sig faktiskt nu.

Med sex omgångar kvar och 18 poäng att spela om har Malmö 11 poäng ner till MODO och nu bara 9 poäng upp till Örebro över strecket till slutspel. Det är svåra matcher som väntar så klart, men det har samtliga fyra man nu vunnit också varit. Kan Malmö fortsätta göra bra insatser, även om kvällens innehöll fler skönhetsfläckar än övriga tre, kan man så klart ha en chans på slutspel. Men, huvudsaken är att man håller MODO bakom sig trots allt. 11 poäng är MYCKET, men vi som följer hockey vet att mycket kan hända och det snabbt. Det ska dock till ett smärre mirakel för Övikslaget för att de ska undvika kval. MODO måste nog hoppas på en förlust för bandyklubben imorgon, så att de inte får 10 poäng upp till strecket efter imorgon. Nå, om de fyra matcher man nu vunnit varit svåra är det ingenting mot nästa match. Borta mot Frölunda som dessutom fick stryk borta mot Djurgården ikväll. En sak är åtminstone klar efter ikväll, nervositeten har sjunkit undan betydligt för oss med Malmösympatier och säkert laget också. Jag upprepar, 11 poäng är VÄLDIGT mycket poäng när det bara är 18 att slåss om. Fantastiskt skönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics