lördag 20 februari 2016

Malmö tog sin tredje raka seger efter ännu en fin insats

Färjestad BK vs IF Malmö Redhawks 3-5
Seriematch SHL

Malmö kom till spel med samma lag som fällde Växjö i torsdags med en förhoppning om att de skulle kunna göra detsamma mot Färjestad i eftermiddag. Man kan åtminstone säga att Malmö precis som i de två senaste matcherna fick starten man önskade. Frederik Storm fick en passning och gick själv genom och avslutade, på returen som blev resultatet kom Björn Svensson och agerade skarprättare. 1-0 efter lite drygt en minut i Malmös första riktiga anfall alltså. Efter målet gick matchen in i lite mer av ett ställningskrig där lagen kände på varandra. Färjestad försökte komma i kontrollerade spel, medan Malmö kom i snabba spelvändningar. I just en sådan spelvändning efter knappt åtta minuter fick Malmö en utvisning med sig och fick vädra sitt powerplay. Det var Mathias Tjärnqvist som fick med sig utvisningen och efter drygt en minut av powerplay är det också han som gör 2-0 i åowerplay. Ett mål som knappast går till historien som snyggast, men lobben via klubbskaftet gick in och det är vad som räknas. Delar av hemmapubliken valde att bua ut sitt lag när Malmö var nära direkt efter igen. I ett anfall drar Eric Himelfarb på sig en utvisning, en ganska billig sådan men dock. Färjestads powerplay är dokumenterat skickligt och det sätter också Malmö under press. Men Malmös boxplay är också dokumenterat skickligt och hemmalaget kan inte överlista det denna gång. Jens Olsson har ett lysande läge att göra 3-0 i periodens sista minut men misslyckas, eller om man så vill gör Lars Haugen rätt i målet. En riktigt bra period av Malmö, som Färjestad garanterat var allt annat än nöjda med.

Man kunde förvänta sig ett hungrigare hemmalag från start när andra perioden började. Malmö bjöd på ett läge i periodens första minut men där syntes ingen hunger från hemmaspelarna och läget reddes ut orimligt lätt. När Malmö satte upp ett bra offensivt spel strax efter hade Nicklas Jadeland ett skott i stolpen. Med sex minuter spelat, när Färjestad knappt kom igenom mittzon, började det buas från sittplats igen. Strax efter drar hemmalaget på sig en tvåminutare för puck out. Malmö spelar inget vidare men framför allt spelar Färjestad riktigt bra boxplay och får applåder från sittplats igen. Ståplats gör sitt yttersta för att ge energi och får med sig sittplats, så som man önskar att det kunde bli i Malmö arena också när Malmö är i underläge. Det ger enerig till hemmalaget som har några halvchanser men i en spelvändning gör Malmö 3-0. Storm går själv och Svensson snappar upp returen, men denna gång passar han upp till Johan Ivarsson som skjuter direkt i mål och därmed gör sitt första mål i SHL. Snygg skymning av Fredrik Händemark också, ett riktigt IK Pantern-mål alltså. Sittplats buar direkt igen och som ett brev på posten drar hemmalaget på sig en ny tvåa. Malmö spelar stundtals bra powerplay, men hemmalaget håller undan. I ännu en spelvändning från Malmö passar Storm fram Händemark som i friläge gör nästan allt rätt men lyftningen hamnar i en liggande Haugens plockhandske. Jag måste plussa lite extra för Peter Mueller som nu efter nästan hela säsongen spelad blivit vad man ville ha från start. Han vinner mycket närkamper och är urstark på att hålla pucken, en viktig lagspelare helt enkelt. Färjestad har en dubbelchans och strax efter ytterligare en chans, men Jonas Gunnarsson uppträder lugnt och säkert och klarar gånger tre. Malmö drar på sig en interference med tjugo sekunder kvar av perioden signerad Tjärnqvist, en solklar sådan. Hemmalaget skapar ingenting under de tjugo sekunder som utspelar sig i andra perioden. Ännu en riktigt bra period av Malmö, men hemmalaget får sägas varit aningen bättre åtminstone. Men 3-0 kändes ärligt talat helt rättvist efter 40 minuter.

Bra läge för hemmalaget direkt i tredje perioden alltså i och med de 100 sekunder som återstod av utvisningen. Och snacka om att Malmö får en jobbig start på tredje perioden. Man ska bara lägga ut pucken men träffar egen spelare i ryggen och sedan missar man ungefär 500 lägen att få ut den. Istället kommer 1-3 till hemmalaget via en Malmöskridsko så klart och frågan var om den starten skulle innebära en forcering från dem? Malmö slipper ifrån en utvisning för hög klubba till hemmapublikens vilda protester. Färjestad har ett fint läge men lyckas på något sätt missa att ta pucken med två man framför Malmös bur. Istället vänder Storm och går själv över hela isen, drar sin back och trycker sig förbi Haugen och lägger in 4-1, ett vansinnigt snyggt ishockeymål. Målet måste känts som ett stenhårt slag rakt i ansiktet på hemmalaget som var på gång just innan. Efter drygt sex minuter har Färjestad ett lysande läge, men Gunnarsson får ut benskyddet och gör en ruskigt fin räddning. Hemmalaget lägger nu allt på mål, samtidigt som de pressar på bra och visar alltså till slut att man är ett bra ishockeylag. Malmö försöker vara lugna och disciplinerade men i pressen de blir utsatta för kommer också lite fler misstag än under de två första perioderna. Vid ett snyggt spel av Mueller får Christoffer Forsberg läge att göra 1-5 men Haugen är med på pucken som ska läggas mellan hans benskydd. Istället kommer 2-4 via ett friläge efter drygt tretton minuter, knivskarpt avslut precis innanför stolpen. Minuten senare är det oerhört nära 3-4 men denna gång går pucken går utanför stolpen. Hemmalagets press ger helt klart utdelning för dem och Malmö får kämpa som arbetshästar för att freda sitt mål. Timeouten för Färjestad kommer med två minuter och sexton sekunder kvar för att lägga upp strategin för slutforceringen. De väljer att plocka Haugen direkt och satsar med spel 6 mot 5 och får utdelning med en minut och nitton sekunder kvar. Vi får nerv i teorin men i ärlighetens namn hade en kvittering från hemmalaget varit vansinnigt orättvist. Så rättvisa skipas på allvar när hemmalaget gör bort sig i egen zon och spelar fram en fri Andreas Thuresson som enkelt och rättvist avgör matchen.

Malmö tar alltså sin tredje raka seger för första gången under säsongen. Samtliga segrar efter uppehållet mot topplag. Man har dessutom gjort 11 mål, en galen effektivitet med tanke på hur det såg ut innan. Man har ikväll hjälp av ett oerhört blekt hemmalag i två perioder visserligen, men det gör inte segern mindre stark. Färjestad är trots allt det lag i serien som är bäst på att undvika nollpoängare. Segern gör att Malmö rullar om bandyklubben i tabellen och åtminstone garanterat inte tappar mark mot MODO ikväll. Så med sju omgångar kvar och 21 poäng att spela om är MODO minst 8 poäng bakom. Det låter kanske inte så mycket, men i praktiken är det ett tufft läge för Öviksklubben. Jag återkommer givetvis med slutgiltig fakta om poängskillnaden på Facebooksidan under kvällen. Möjligen uppdaterar jag även här i texten om jag minns det. Himelfarb försvann under matchen med känningar i ljumsken, frågan är om det är löst till nästa match hemma mot HV71 på tisdag. Ännu en viktig match i kampen där det just nu finns 6997 biljetter kvar att köpa, skaffa din här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics