lördag 6 februari 2016

MODO tog sig en poäng närmare i nervmatchen

MODO Hockey vs IF Malmö Redhawks 2-1 ot
Seriematch SHL

Att Adam Burish placerats utanför laget idag kändes som att bli bönhörd, Eric Himelfarb var istället tillbaka på isen och han kunde omöjligtvis göra en sämre insats än vad vi hittills sett av Burish. På backen var både Erik Andersson och Derek Meech tillbaka, något som skickade  Johan Ivarsson ut ur den omklädda truppen och ner i J20. På förhand kändes backsidan klart mer konkurrenskraftig än den gjort på ett tag. På förhand var det alltså ett inte allt för åderlåtet bortalag som skrinnade ut på isen, åtminstone inte jämfört med hur illa det har sett ut. Båda lagen var inledningsvis väldigt noggranna i sitt defensiva arbete, det syntes att inget av dem ville förlora eller ge bort något. Precis som i de tre föregående mötena syntes det också att MODO inte är helt bekväma med den typen av spel Malmö vill bedriva. Första riktiga misstaget i matchen står Stefan Warg för efter drygt åtta minuter. Det ger kaos i egen zon och för första gången i matchen lite tryck från hemmalaget, något som höll i sig även efter avblåsning under en minut. Nästa jättemisstag är det Oliver Bohm som står för, vilket ger MODO fritt läge men ännu en gång utan någon utdelning. Sådana misstag som under några minuter skett, ska helst inte hända en enda gång under en match. Direkt efter har Himelfarb och Peter Mueller ett 2/1-läge men den senare avslutar mitt på Adam Reideborn. Den noggrannhet som präglade matchens första minuter var som bortblåst och det såg plötsligt oerhört nervöst ut på isen. MODO har i en spelvändning öppet mål som de genom William Thomas på något sätt lyckas bränna, direkt efter har de även ett avslut i stolpen. Bjudningarna står som spön i backen, dessvärre står Malmö för de flesta av dem. Mycket antagligen på grund av att Malmö myst ner sig i hemmalagets aningen lägre speltempo, inget som alls gynnar Malmölaget. Första perioden får sägas gå knappt till MODO, på grund av hetare lägen. En spelmässigt ganska dålig ishockeyperiod präglad av nervositet mot slutet. För Malmös del kan man konstatera att det där spelats sju perioder utan mål.

Jens Olsson har ett mäktigt slagskott i ribban efter lite drygt en minut av andra perioden. Men målskyttet är som bortblåst, helt bortblåst. MODO tar ledningen efter drygt tre minuter efter i förlängningen ett felpass av just Olsson, ett snyggt ishockeymål för övrigt. Efter målet faller Malmö ihop och Hellkvist tvingas ta timeout för att det inte ska rinna iväg. Himelfarb har ett ganska bra läge men lägger pucken i utsidan av buren. Just innan tio minuter av matchen fick vi se lite Hawaii-hockey där lagen bytte lägen där det faktiskt var galet att inget lag gjorde mål. När Malmös första mål sedan Dackefejden kommer är det också ett vackert ishockeymål där Malmö behåller trycket offensivt. Himelfarb hittar Mueller på andra sidan och amerikanen siktar noggrant, innan han hänger den bakom Reideborn. Det som hände på isen måste dock gett huvudvärk åt de båda tränarna, bjudningarna duggade tätt. Kent McDonell får en puck i ansiktet mitt i andra perioden och tvingas blödande bogseras ut i omklädningsrummet. Om man tittade på det som hände på isen, var känslan att det snarare handlade om att något lag skulle komma att hitta ett sätt att förlora än tvärt om. Spelkvalitén sjönk till oanade bottennivåer och dessvärre var det främst Malmö som bjöd hemmalaget på lägen ur ingenting. Malmö avslutar andra perioden genom ett fint läge där Frederik Storm hittar Björn Svensson som nog borde fått matchens första utvisning med sig. Det skulle åtminstone blåsts av eftersom målburen flyttade sig rejält. Men det kanske saknades kraft i lungorna att blåsa för domarna, vad vet jag? Jag säger fortsatt att det kändes som ett litet övertag för MODO. Inte för att de på något sätt spelade bra, men för att Malmö gav bort chanser. Om man fått stopp på det, hade hemmalaget inte haft många chanser över huvud taget.

MODO inleder den tredje perioden bäst och får på lite press lite då och då. Malmö försöker spela säkert och att inte bjuda på något. Något man lyckas åtminstone hyggligt med, men inte så bra som man kan när nerverna inte sitter utanpå tröjorna. Magnus Häggström får en klubba i ansiktet efter knappt sex minuter, men visselpiporna var fortsatt oanvända från de båda huvuddomarna. Visst, de vill inte avgöra matchen men höga klubbor brukar det alltid blåsas för. När MODO fick in pucken i offensiv zon sköt de på allt och skickade in pucken på mål. Helt klart en taktik och förr eller senare trillar oftast en puck in om man spelar så. Malmö försökte spela mer och letade lägen, känslan var att hemmalagets taktik var farligare då chanspuckar är väldigt svåra att förutsäga och försvara sig mot i längden. Malmö skulle behöva blocka fler puckar helt enkelt. Ju längre perioden gick  märkte man tydligt att båda lagen var oerhört rädda om den poäng man faktiskt hade. Bjudningarna blev färre än de varit men fortsatt en liten fördel för hemmalaget. Jag tyckte att Mueller gjorde en riktigt bra match, men det gick över i tredje perioden då han började slarva en hel del och inte jobbade hårt nog i spelet utan puck. Men inget av lagen kan det här med att göra mål och de sextio minuterna rullar ut. Därmed var det klart att MODO för första gången denna säsong, precis som Örebro, i den fjärde matchen av fyra tar poäng mot Malmö. Med tanke på hur det sett ut, tycker jag det känns rättvist. Inget av lagen visade att man var värda några tre poäng.

Förlängningen blev dock inte lång, då MODO snyggt avgjorde genom Victor Olofsson efter att Olsson redan var på ledighet vad det verkade. Oerhört blaskigt defensivarbete av #28 som naturligtvis inte någonsin är ok på denna nivå. Man får nog säga att det ändå var en rättvis poängfördelning, Malmö spelade inte bra nog för att vinna matchen helt enkelt men väl bra nog för att bara ge bort en poäng. Det kan bli oerhört viktigt i slutet så klart och det var också tydligt att det med insatser som ikväll blir det svårt för Malmö att vinna ishockeymatcher. Eller för den delen MODO om vi ska vara ärliga, med spel som idag lär bandyklubben käka upp dem i omstarten om tio dagar.

Uppehållet som nu kommer är oerhört lägligt för Malmö som slitit snett på laget under alldeles för lång tid. Nu borde man kunna läka ihop, samla energi och göra sig klara för den "kvalserie" som återstår av säsongen. Tio omgångar där det enda målet så klart är att hålla MODO bakom sig. Kampen står mellan Malmö, MODO och bandyklubben. Malmö har klart sämst form, men om tio dagar är det nya förutsättningar igen naturligtvis. Har svårt att se något lag behålla någon matchform under det uppehållet. Malmö måste helt klart bränna mest energi på att lära sig hitta nät igen, det är lagets i särklass största problem. Misstag händer, men om man kan hänga lite puckar blir de inte så kostsamma som de varit på slutet. Ett mål på tre matcher är, inte bra om jag uttrycker mig försiktigt. Positivt ikväll var klassavslutet av Mueller och Erik Andersson som spelade lysande, han har varit oerhört saknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics